Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: “Λέξεις και γράμματα στο χρόνο”

Ημερομηνία:

Κατηγορία:

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος προτείνει το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο  “Λέξεις και γράμματα στο χρόνο” που είναι βασισμένο στη νέα περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Τέχνη της Μνήμης και της Μνημόνευσης» και απευθύνεται σε σχολικές ομάδες και οικογένειες με παιδιά ηλικίας 9 με 15 ετών.

Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος σχετίζεται με τα αρχαιολογικά εκθέματα, ήτοι δέκα (10) επιγραφές, που τοποθετούνται χρονικά μεταξύ του 3ου αιώνα π.κ.ε./π.Χ. και του 12 ου αιώνα κ.ε./μ.Χ., καθώς και με τα ισάριθμα (10) έργα σύγχρονων εικαστικών που εκτίθενται συνδυαστικά με τις επιγραφές, με προεκτάσεις σε θεματικές ενότητες της σύγχρονης εποχής (π.χ. σύγχρονοι κώδικες επικοινωνίας, σύμβολα, κ.λ.π.). Ο θεματικός άξονας αφορά εκφάνσεις της χρήσης της γλώσσας, ως βασικού εργαλείου για την κάλυψη των διαχρονικών αναγκών του ανθρώπου για επικοινωνία, έκφραση και μνημόνευση, αλλά και της καλλιέργειας του αισθήματος του συνανήκειν και της συνέχισης των γενεών.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη χρήση των αρχαίων επιγραφών, στο πλαίσιο του κοινωνικοπολιτισμικού περικείμενού τους, να εξοικειωθούν με υλικά και εργαλεία γραφής, που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί σε διαφορετικές περιστάσεις, να αντιληφθούν την έννοια του συμβόλου, να στοχαστούν ανακαλύπτοντας άμεσες και έμμεσες νοηματικές συνδέσεις με τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών και να αναπτύξουν τις δημιουργικές ικανότητές τους, καλλιεργώντας τις πνευματικές δεξιότητες της ανάλυσης, σύνθεσης και στοχασμού.

Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] ή στο τηλ. 210 3225582, Οριέττα Τρέβεζα.