2o ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – Πρόγραμμα Crocus

Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες, αφού τα τύμπανα του πολέμου ηχούν σε πολλά κράτη του πλανήτη και τα πολεμικά μέτωπα είναι ανοιχτά σε πολλές περιοχές. Κρίνεται περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη συμμετοχής των μαθητών και των μαθητριών σε προγράμματα, με τα οποία ενισχύεται η γνώση τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όταν επικρατεί η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός και οι προκαταλήψεις.

Το διδακτικό έτος 2023- 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β1 του 2ου ΓΕΛ Ελευθέριου Κορδελιού παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα Crocus, με σκοπό να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για το Ολοκαύτωμα. Συγκεκριμένα, φύτεψαν κρόκους στη μνήμη των παιδιών που βρήκαν φρικτό θάνατο κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος ανάμεσα στα οποία ήταν και 1,5 εκατομμύριο Εβραιόπουλα. Το κίτρινο χρώμα των λουλουδιών δεν είναι τυχαίο, αφού θυμίζει το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ, το οποίο ήταν υποχρεωμένοι να φοράν οι Εβραίοι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες φύτεψαν τους κρόκους στις αρχές Νοεμβρίου 2023 έναν χρόνο ακριβώς μετά τον θάνατο του Εβραίου επιζώντα από τη Θεσσαλονίκη Μωσέ Αελιών. Ο Μωσέ Αελιών  (το αγοράκι που απεικονίζεται στη φωτογραφία) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπιρκενάου μαζί με την οικογένειά του, η οποία βρήκε φρικτό θάνατο στους θαλάμους αερίων. Έπειτα, ο ίδιος  μεταφέρθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μελκ, Έμπενζεε και Μαουτχάουζεν. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δημιούργησε τη δική του οικογένεια στο Ισραήλ και απέκτησε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα κι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στον φασισμό και ναζισμό.

Καθώς τα χρόνια περνούν και οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος φεύγουν από τη ζωή όλες οι γενιές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν η κόλαση. Δυστυχώς, στις μέρες μας δεν είναι λίγοι αυτοί κι ανάμεσά τους νέοι, οι οποίοι συνεχίζουν να υπερασπίζονται τον ναζισμό και ίσως αυτό να οφείλεται σε άγνοια τόσο των ιστορικών γεγονότων όσο και των συνεπειών που προκάλεσε. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι αναγκαίο να μην ξεχνάμε ότι το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε από τους θαλάμους αερίων. Αυτό το μίσος εξελίχθηκε σταδιακά από τα λόγια, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις μέσω του νομικού αποκλεισμού, της εξαθλίωσης και της κλιμάκωσης της βίας.

Αφιερώνουμε φέτος τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Crocus σε όλα τα παιδιά τα οποία χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και ιδιαίτερα στα Εβραιόπουλα της οικογένειας του Μωσέ Αελιών, τα οποία βρήκαν φρικτό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.  Η ελπίδα που έχουμε είναι να σταματήσουν όλοι οι πόλεμοι καθώς επίσης και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ιωάννα Προδρομίδου
Φιλόλογος 2ου ΓΕΛ Ελευθέριου – Κορδελιού