Παρουσίασης του έργου HANNAH σε εκπαιδευτικούς των σχολείων της Βόρειας Ελλάδας

Στις 25 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική ημερίδα παρουσίασης του έργου HANNAH σε εκπαιδευτικούς των σχολείων της Βόρειας Ελλάδας. Στην ημερίδα συμμετείχαν 48 εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των εταίρων του προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα μας τίμησε με την παρουσία του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, Θωμάς Μπαχαράκης.
Στην αρχή της ημερίδας η Μυρτώ Περτσινίδη (Jugend- & Kulturprojekt e.V.) και project coordinator του προγράμματος, πραγματοποίησε συνοπτική παρουσίαση τόσο των στόχων και του πλαισίου του HANNAH, όσο και των προϊόντων του που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια.
Στην συνέχεια, ο Fabian Rühle (Centropa) παρουσίασε το εκπαιδευτικό έργο του ιδρύματος τους, καθώς και την συνεισφορά τους στα προϊόντα του προγράμματος μέσω της δημιουργίας αναλυτικών συστάσεων πολιτικής, οι οποίες θα αποτελέσουν εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Στην συνέχεια, η Αnna Wencel (Galicia Jewish Museum) παρουσίασε βασικά στοιχεία για το Εβραϊκό μουσείο της Γαλικίας, αλλά και για την δημιουργία του Εκπαιδευτικού Εικονογραφημένου Διηγήματος. Επιπρόσθετα, η Αnna προχώρησε στην προβολή ενός μικρού βίντεο, με το οποίο παρουσίασε την έκθεση με τα αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών όπως εκτίθενται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Galicia Jewish Museum.
Συνεχίζοντας, η Δρ. Αλεξάνδρα Πατρικίου (Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος – Jewish Museum of Greece) παρουσίασε ανάμεσα στα άλλα προϊόντα του προγράμματος, το Διαδικτυακό Μάθημα. Η Αλεξάνδρα τόνισε την σημασία της χρήσης του καθώς καλύπτει πλήθος θεματικών αναφορικά με την εβραϊκή ιστορία και τον αντισημιτισμό, καθιστώντας το έτσι απαραίτητο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών. Προχωρώντας, παρουσίασε το Ψηφιακό Αποθετήριο Αντισημιτικών Αφηγήσεων (https://hannah-project.eu/el/digital-repository) καθώς και τα σύντομα βίντεο με τις αφηγήσεις ζωής από την Ελλάδα και την Πολωνία, την Σερβία και την Γερμανία.
Τέλος, προχώρησε στην προβολή μέρους του επεισοδίου της Αθήνας, το οποίο αποτελεί μέρος του ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της JKPeV και παρουσιάζει το φαινόμενο του αντισημιτισμού και τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του στις χώρες των εταίρων.
Κλείνοντας, ο κ. Νικόλαος Αμανατίδης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, παρακίνησε τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους. Η συζήτηση που εκτυλίχτηκε, ανήγειρε σημαντικά ερωτήματα για την ορθή αναφορά του αντισημιτικού φαινομένου στις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την χρήση εικόνων ως μέσο στην διαδικασία αυτή, αλλά και για την δυσκολία διαχείρισης των αντισημιτικών ερεθισμάτων που λαμβάνουν οι μαθητές σήμερα, κυρίως μέσω των social media.