ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, 18:00-20:30, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακός διάλογος με θέμα “Διάλογος για την προφορική Ιστορία”. Συμμετείχε η Δρ. Αλεξάνδρα Πατρικίου, ιστορικός/ ερευνήτρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.

Δείτε παρακάτω σχετική ενημέρωση.


  ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στις 13 Οκτωβρίου 2021, διεξήχθη ο Διάλογος για την Προφορική Ιστορία στην Ελλάδα που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Συντονιστικού των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ).

Η ποικιλόμορφη παρουσία της Προφορικής Ιστορίας στον επιστημονικό και δημόσιο λόγο αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές αναδιαρθρώσεις, τους προβληματισμούς και τις συλλογικές αντιλήψεις για το παρελθόν, όπως έχουν διαμορφωθεί κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Από τη διεύρυνση της δημόσιας συζήτησης για την κοινωνική μνήμη πηγάζει και η ανάγκη υπέρβασης των κοινωνικών στεγανών μέσω του διαλόγου.

Από το 2011 που οργανώθηκαν οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) διατηρούν μια δυναμική κοινωνική παρουσία και επιδεικνύουν ένα ουσιαστικό και πολύπλευρο έργο. Στο πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας εγκαινίασε μια προσπάθεια αλληλογνωριμίας και επικοινωνίας με εκπροσώπους συλλογικοτήτων και φορέων που μεριμνούν για την καταγραφή της κοινωνικής μνήμης, οργανώνοντας έναν δημόσιο διαδικτυακό Διάλογο για την Προφορική Ιστορία στην Ελλάδα.

Στόχος ήταν να παρουσιαστεί η οπτική και η δράση των συμμετεχόντων ως προς καίρια θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα αναφορικά με τη διαδικασία και τη σημασία της συλλογής/διαχείρισης των προφορικών μαρτυριών. Επίσης να διερευνηθούν οι μελλοντικές προοπτικές και οι πιθανότητες διεύρυνσης του διαλόγου για την Προφορική Ιστορία.

Για τη διευκόλυνση των ακροατών/ θεατών του video καταγράφουμε τους χρόνους που ξεκινά η κάθε ομιλία.

Την εκδήλωση άνοιξε η Νάση Σιαφάκα, Συντονίστρια της ΟΠΙΔΗΧ, με μια καυστική γελοιογραφία του Μητρόπουλου. Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στη δημοσιογράφο Μαριλένα Κατσίμη, η οποία συντόνισε την όλη εκδήλωση.

Πρώτοι μίλησαν με αλφαβητική σειρά οι φορείς: Ένωση Προφορικής Ιστορίας,- Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, πρόεδρος της (ΕΠΙ) (00:08), Αντώνης Αντωνίου, μέλος του ΔΣ, με δύο ερωτήματα εκ μέρους της ΕΠΙ (00:22), Memories of Occupation in Greece (MOG) – Ν. Αποστολόπουλος (00:25), Ζέτα Παπανδρέου για τα εκπαιδευτικά θέματα της πλατφόρμας MOG (00:39), Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) – Τασούλα Βερβενιώτη (00:53). Από τους κριτικούς συνομιλητές συμμετείχε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος -Αλεξάνδρα Πατρικίου (1:14), ακολούθησε ο Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Μ. Μεϊμάρης, για την ψηφιακή αφήγηση (1:24), ο οποίος έδειξε και τη δημιουργία μιας φοιτήτριας, και τέλος οι Troubadours Digital -Νάντια Σιώκου (1:44), Νίκος Μπαρμπάκης (1:54). Ο Κωνσταντίνος Καρατζάς από το ίδρυμα Global Institute for Research,Education & Scholarship (GIRES) (2:00) ακολούθησε με παρέμβαση. Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στο κοινό για ερωτήσεις και παρεμβάσεις (2:06). Οι φορείς και οι κριτικοί συνομιλητές πήραν ξανά τον λόγο για να απαντήσουν -Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν (2:14), Ν. Αποστολόπουλος (2:22), Ζέτα Παπανδρέου (2:22) και Μ. Μεϊμάρης (2:42). Ακολούθησε παρέμβαση της Ειρήνης Δαφέρμου (2:45) και της Μαρίας Τσούρτη (2:47). Στο τέλος ο λόγος δόθηκε στην Τασούλα Βερβενιώτη (2:49) και η Νάση Σιαφάκα έκανε την αποφώνηση (2: 55).

Εκτός από την Τασούλα Βερβενιώτη, στην ελπιδοφόρα αυτή πρωτοβουλία για τον Διάλογο συμμετείχαν τα μέλη του Συντονιστικού των ΟΠΙ, η Ευρικόμη Σάββα, ο Ηράκλειτος Σουγιουλτζόγλου, η Άννα Τρίγκαζη και ο Νίκος Παπάζης από την Ομάδα Πλατφόρμα για την τεχνική υποστήριξη.

Στο τέλος του τρίωρου διαλόγου οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχιστεί η προσπάθεια για περαιτέρω επικοινωνία και συνεργασία.

Ομάδες Προφορικής Ιστορίας