«Μνήμη, Αποδοχή και Αλληλεγγύη» – 8ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων & BBS του Kaizerslaoutern

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Με πολλή χαρά και όρεξη υποδεχτήκαμε στις 10/09/2022 τους εταίρους μας Γερμανούς στα πλαίσια του προγράμματος που εκπονεί το σχολείο μας με το σχολείο BBS του Kaizerslaoutern με θέμα τις ακρότητες των Ναζί στην κατεχόμενη Ευρώπη και τίτλο: «Μνήμη, Αποδοχή και Αλληλεγγύη».

Οι εργασίες της εκπαιδευτικής ομάδας που αποτελούνταν από μια ομάδα 13 Ελλήνων μαθητών του σχολείου μας και 13 μαθητών του γερμανικού σχολείου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να εργαστούν, να ταξιδέψουν και να απολαύσουν την κοινή συντροφιά, χάριν στην επιχορήγηση που έλαβε η ελληνική ομάδα φιλοξενίας από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεότητας, ΕΓΙΝ, το οποίο και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

Χωρίς τη δική τους συμβολή το όλο πρόγραμμα δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Οι εργασίες της εκπαιδευτικής συνάντησης από 10/09/2022 έως 17/09/2022 υπήρξαν πολυποίκιλες και πολυεπίπεδες.

Μαθήματα ιστορίας μέσω εργαστηρίων ιστορίας, παρακολούθηση διαλέξεων, video & μαρτυριών επιζώντων της κατοχικής περιόδου και του Ολοκαυτώματος, παρακολούθηση του ντοκυμαντέρ του Χρ. Κωσταντινίδη για τη σφαγή των Λιγγιάδων, αλλά και επιτόπιων επισκέψεων στους χώρους Λατρείας – Μονή Φιλανθρωπινών και Εβραϊκή συναγωγή -, και σε τόπους Μνήμης-Μνημείο Λιγγιάδων, Πολιτιστικός χώρος Ασπραγγέλων, Εβραϊκό νεκροταφείο, Μνημείο Ολοκαυτώματος -.

Ιδιαίτερη αναφορά στο Εβραϊκό παρελθόν της πόλης και στην τραγική μοίρα που της επιφυλάχθηκε με την απέλαση των κατοίκων της στις 25 Μαρτίου  του 1944 έγινε μέσω των εισηγήσεων που παρακολούθησαν οι μαθητές από την κα Αλέγρα Μάτσα, Γενική Γραμματέα της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης αλλά και την Κλαίρη Βενουζίου καθηγήτρια του σχολείου.

Στα πλαίσια των εργαστηρίων ιστορίας που ακολούθησαν έγινε κατανοητή η μακραίωνη παρουσία του εβραϊκού πληθυσμού στην πόλη αλλά και ο βαθμός ενσωμάτωσής τους και η ειρηνική συνύπαρξή τους με τις υπόλοιπες θρησκευτικές κοινότητες, πριν την έκρηξη του Β.Π.Π και τον σχεδόν ολοκληρωτικό αφανισμό της Κοινότητας.

Στην εκδίωξη  και τη θανάτωση  της πλειοψηφίας των Εβραίων των Ιωαννίνων, η μνήμη των οποίων μνημονεύεται στις πλάκες μνήμες που βρίσκονται στην Ιερά Συναγωγή των Ιωαννίνων , στο παρελθόν αλλά και στο παρόν της Κοινότητας είχαν την ευκαιρία οι μαθητές να συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Ι.Κ. Ιωαννίνων και Δήμαρχο της πόλης Κο Ελισάφ.

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα περιείχε γνωριμία με το ιστορικό παρελθόν της πόλης και τα αξιοθέατα της – το κάστρο Ιωαννίνων, το Νησί της Παμβώτιδας, το Δημοτικό Μουσείο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας ,τη Δωδώνη -, ξενάγηση σε τουριστικούς προορισμούς στα Ζαγόρια- Τσεπέλοβο και Μονοδέδρι, αλλά και στην Πάργα – και βεβαίως γευσιγνωσία με τα τοπικά εδέσματα της περιοχής και πολλή κουβέντα και διασκέδαση στα σοκάκια της πόλης.

Η εκπαιδευτική ανταλλαγή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των φιλοξενούμενων στους χώρους του σχολείου και τη γνωριμία με τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου. Η εκπαιδευτική συνάντηση στέφθηκε με επιτυχία και όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές με τη συμμετοχή και τη συμπεριφορά τους μας δικαίωσαν.

Η συντονίστρια του προγράμματος Κλαίρη Βενουζίου  και οι συνοδοί καθηγητές Μαρία Κιβρακίδου & Νίκος Ζαχαράκης ευχαριστούν όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος για το υποστηρικτικό υλικό του ιστοτόπου του που αξιοποιήσαμε κατά τον σχεδιασμό της δράσης.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα