“Γυναίκες και Ολοκαύτωμα” – Νέα ψηφιακά σχέδια μαθημάτων

Δελτίο Τύπου

Τον Ιανουάριο του 2022 το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, με χρηματοδότηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ξεκίνησε την έρευνα και δημιουργία τριών ξεχωριστών εκπαιδευτικών προϊόντων και σχετικού εκπαιδευτικού υλικού με θέμα “Γυναίκες και Ολοκαύτωμα”. Κάθε ψηφιακό σχέδιο μαθήματος εντάσσεται σε τρεις επιμέρους θεματικές ενότητες: Άουσβιτς, Αντίσταση και Κρυμμένες Γυναίκες, οι οποίες βασίζονται στις μαρτυρίες και τις προσωπικές ιστορίες τεσσάρων Ελληνίδων επιζώντων του Ολοκαυτώματος (Ζανέτ Ναχμία, Λίζα Πίνχας, Σιμχά Μπατή και Σάρα Γεσούα-Φόρτη) και μιας Ουγγρο-Αμερικανίδας (Όλγα Λένγκιελ). Επιπλέον πηγές, όπως χάρτες, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, πρωτότυπα έγγραφα και δευτερογενείς ακαδημαϊκές πηγές χρησιμοποιήθηκαν για να εμπλουτίσουν και να διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αυτές οι σειρές ψηφιακών σχεδίων μαθήματος αναρτώνται στη νέα πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης (eclass) του ΕΜΕ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε μορφή πλήρους ανοικτής πρόσβασης, διαθέσιμη δωρεάν σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Το κοινό στο οποίο απευθύνονται αυτά τα σχέδια μαθήματος είναι μαθητές Λυκείου, ηλικίας 15 έως 18 ετών.

Χάρη σε αυτά τα σχέδια μαθήματος αναδεικνύονται πτυχές που απεικονίζουν τον σκληρό αγώνα που αναγκάστηκαν να δώσουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Το ΕΜΕ πιστεύει ότι οι συναρπαστικές ιστορίες αυτών των γυναικών όχι μόνο θα δημιουργήσουν πολλές και πολύτιμες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, αλλά και θα φέρουν στο προσκήνιο θέματα που αφορούν το Ολοκαύτωμα και το φύλο, τα οποία δεν έχουν ακόμη αναδειχθεί επαρκώς στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στην τάξη.

Ελπίζουμε ότι αυτά τα σχέδια μαθήματος θα συμβάλουν σημαντικά στην εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ΕΜΕ αποφάσισε να αφιερώσει αυτό το έργο στην μνημόνευση της επετείου των πρώτων μεταφορών στα στρατόπεδα θανάτου του Άουσβιτς-Μπίρκεναου και της Τρεμπλίνκα, πριν από ακριβώς 80 χρόνια.

Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, [email protected]www.jewishmuseum.gr

© Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Αθήνα, Μάρτιος 2023