Σεμινάριο στο Yad Vashem – 2014

Στις 27 Ιουνίου 2014 ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ το προγραμματισμένο ετήσιο Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς που διοργάνωσε το International School for Holocaust Studies του Yad Vashem, σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, ειδικά για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα. Οι εργασίες του Σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν στις 4 Ιουλίου και σε αυτές συμμετείχαν 25 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν ήδη εξειδικευθεί στα πλαίσια των αντίστοιχων σεμιναρίων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η ομάδα ξεναγήθηκε στο χώρο του Yad Vashem και παρακολούθησε εντατικά σεμινάρια γύρω από την μεθοδολογική, ιστορική και παιδαγωγική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος. Οργανωτής του Σεμιναρίου ήταν και την φετινή χρονιά ο υπεύθυνος για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς, κ. Yiftach Meiri, σε συνεργασία με την Yael Eagelstein και όλο το προσωπικό του International School for Holocaust Studies και τον καθηγητή Yehuda Bauer ο οποίος πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία-παρουσίαση του σεμιναρίου.

Οι εργασίες ακολούθησαν το αυστηρά καθορισμένο πρόγραμμα και περιλάμβαναν ομιλίες, ξεναγήσεις, εργαστήρια και ομαδοσυνεργατικές εκπαιδευτικές ασκήσεις με βάση πρωτογενές υλικό και ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Yad Vashem. Επιπρόσθετα, όπως και το 2013, η ελληνική ομάδα είχε την ευκαιρία να διαπραγματευτεί στο ιστορικό και εκπαιδευτικό τους βάθος τις έννοιες Ολοκαύτωμα και γενοκτονία, αλλά και να γνωρίσει τη σημασία του Ολοκαυτώματος στην ισραηλινή κοινωνία και εκπαίδευση. Ασχολήθηκε επίσης με άλλες θεματικές που αποσκοπούσαν στην ευρύτερη κατανόηση του πλαισίου επίσκεψης στο Ισραήλ, όπως την αραβοϊσραηλινή διένεξη και τις τρέχουσες αποτυπώσεις της στα σχολικά εγχειρίδια και τη δημόσια συζήτηση.

Το υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεων συνδυάστηκε με το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, στοιχείο που αποτελεί ελάχιστη εγγύηση για την καλύτερη δυνατή μεταφορά της πλούσιας εμπειρίας του Yad Vashemστις τάξεις του ελληνικού σχολείου, όχι μόνο ως προς την τεχνογνωσιακή της αρτιότητα αλλά και ως μοναδική πολιτιστική εμπειρία.