Βασικές Οδηγίες από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (ΕΜΕ) για τη δημιουργία βίντεο

  • Η ιδέα να είναι εντός θέματος. Δηλαδή πρέπει να αφορά Έλληνες Εβραίους κατά τη διάρκεια του διωγμού (1941-1945). Προσοχή στις ιστορικές ανακρίβειες. Προτιμήστε έγκυρα βιβλία και ιστοσελίδες. Σας παρέχεται και σχετική βιβλιογραφία. Το ΕΜΕ είναι στη διάθεσή σας για όποια απορία.
  • Δεν προτιμώνται τα βίντεο εκείνα που είναι σύνθεση φωτογραφιών με μουσική υπόκρουση. Θα θέλαμε μια πρωτότυπη δημιουργία (σενάριο, γυρίσματα, μουσική κλπ), όσο ερασιτεχνική κι αν είναι.
  • Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο χρονικό όριο. Δε φτάνουν καν στην επιτροπή αξιολόγησης όσα βίντεο ξεπερνούν την οριζόμενη χρονική διάρκεια (6 λεπτά), καθώς και όσα δεν πληρούν τους όρους συμμετοχής (υποβολή αιτήσεων, υπεύθυνων δηλώσεων κλπ) και τις τεχνικές προδιαγραφές.
  • Αν προσπαθήστε να στήσετε μια ιστορία μυθοπλασίας, θα πρέπει να έχει υπόθεση με αρχή, μέση, τέλος, πάντα βέβαια μέσα στο όριο του χρόνου. Σε περίπτωση που επιλέξετε να δημιουργήσετε ντοκιμαντέρ, προσοχή στα αποσπάσματα ταινιών που συλλέγετε από το διαδίκτυο. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή πλάνων από αντίστοιχες ταινίες μυθοπλασίας (π.χ. Λίστα του Σίντλερ, Το παιδί με τις ριγέ πιτζάμες, Η ζωή είναι ωραία κλπ). Χρησιμοποιήστε αυθεντικά ντοκουμέντα της εποχής, φωτογραφικά ή φιλμ, που γνωρίζετε την προέλευσή τους (π.χ. από την ιστοσελίδα του Yad Vashem ή USHMM). Αν επιλέξετε τη διενέργεια συνέντευξης με επιζώντα ή ειδικό επί του θέματος, προσπαθήσετε να τον εντάξετε αρμονικά στο σύνολο των ντοκουμέντων με άρτιο ήχο και εικόνα. Σε περίπτωση αναπαράστασης εποχής, απαιτείται προσοχή στην επιλογή ενδυμασίας και χώρου για να παραμείνετε στην ατμόσφαιρα της εποχής.
  • Αποφύγετε με κάθε τρόπο τις εικόνες φρίκης.
  • Φροντίστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Μετά το μοντάζ, που θα γίνει προφανώς ηλεκτρονικά, όταν φτάσετε στη φάση της μίξης του ήχου, πρέπει το αποτέλεσμα που θα δώσετε να είναι εύηχο, δηλαδή να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στον λόγο και στη μουσική.
  • Ξεκινήστε έγκαιρα τη διαδικασία, για να έχετε το χρόνο να το ξαναδείτε όσες φορές χρειάζεται για να διορθώσετε τυχόν αστοχίες. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διεργασία προκειμένου να σας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Αφότου έχετε ολοκληρώσει, αφιερώστε λίγο χρόνο για την εύρεση ενός πρωτότυπου και εύστοχου (όχι απαραίτητα περίτεχνου) τίτλου, ο οποίος να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο.
  • Ο στόχος του προγράμματος αυτού είναι να δείξει η κάθε ομάδα με κινηματογραφικό τρόπο ότι έχει κατανοήσει στο μέτρο του δυνατού τη γενοκτονία των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.