Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος 2023

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος προτείνει στο πλαίσιο της μνημόνευσης της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, 27η Ιανουαρίου 2023, περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και προφορικών συνεντεύξεων από επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος.

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία, κατόπιν συνεννόησης, θα μπορούν να τις παρακολουθήσουν δωρεάν, από την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2023 έως και την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023. Σας παρακαλούμε θερμά όπως ενημερώσετε σχετικά όλη τη σχολική κοινότητα για τις παρακάτω δραστηριότητες:

Καθημερινά στο χώρο του Εβραϊκού μουσείου (10.00 με 14.00) κατόπιν συνεννόησης πραγματοποιούνται:

Ξεναγήσεις

  • Ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του ΕΜΕ, με έμφαση στη συλλογή του Ολοκαυτώματος του ΕΜΕ.
  • Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση: «Ματιές στον αντισημιτισμό» Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HANNAH – Challenging and Debunking Antisemitic Myths, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος στην Αθήνα και το Galicia Jewish Museum στην Κρακοβία της Πολωνίας εγκαινίασαν την έκθεση «Ματιές στον αντισημιτισμό». Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει σύντομα βιογραφικά και αποσπάσματα από τις προφορικές μαρτυρίες αφηγητών από τις Εβραϊκές Κοινότητες της Γερμανίας, Ελλάδας, Πολωνίας και Σερβίας. Οι πρωταγωνιστές της έκθεσης είναι κυρίως άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και μικρά παιδιά που επέζησαν του Ολοκαυτώματος. Οι ιστορίες των Ελλήνων, Γερμανών, Πολωνών και οι Σέρβων Εβραίων, που παρουσιάζονται στην έκθεση, μιλούν για την πολιτισμική τους ταυτότητα και τις προσωπικές τους εμπειρίες με αντισημιτικές προκαταλήψεις προκειμένου να ενθαρρύνουν ένα βαθύτερο προβληματισμό αλλά και ένα ισχυρότερο αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή ξενοφοβίας και διακρίσεων.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

  • «Ιστορίες μέσα από τα αρχεία του ΕΜΕ». Μέσα από το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας και το Φωτογραφικό Αρχείο του ΕΜΕ αναδεικνύονται άγνωστες ιστορίες επιζησάντων (Αντίσταση, Σωτήρες, Στρατόπεδα, Διάσωση, Διαφυγή στην Μέση Ανατολή). Οι ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από το φωτογραφικό υλικό, που φωτίζει πλευρές της εβραϊκής ζωής στην Ελλάδα πριν τον πόλεμο, κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς και μεταπολεμικά. Διαρκεί μία ώρα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, αλλά και στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.
  •  «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941 – 44». όπου τα παιδιά καλούνται να συνδέσουν συγκεκριμένα αντικείμενα της συλλογής του Ολοκαυτώματος με ατομικές ιστορίες επιζησάντων. Διαρκεί μία ώρα και προτείνεται για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
  • «Ανθρώπινα Δικαιώματα». Στόχος του προγράμματος είναι η συνειδητοποίηση των κινδύνων που ελλοχεύουν, όταν κάποιος παραμένει απαθής και αδιάφορος μπροστά στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαρκεί μία ώρα και προτείνεται σε μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.
  • «Butterfly project». Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών χωρών, ώστε να υλοποιηθεί μετά από κάποια χρόνια η κατασκευή 1.500.000 πεταλούδων, προς τιμή των ισάριθμων παιδιών που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα σε όλη την Ευρώπη. Οι μαθητές μαθαίνουν ιστορίες παιδιών που έχασαν την ζωή τους και δημιουργείται με τις πήλινες πεταλούδες, που θα χρωματίσουν τα παιδιά, χώρος μνήμης στο ΕΜΕ. Διαρκεί μία ώρα και προτείνεται σε μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, αλλά και στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.
  • «Εναλλακτική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος μέσω της τέχνης». Το πρόγραμμα αυτό διενεργείται σε συνεργασία με την Νίνα Αλκαλάη, καθηγήτρια χορού και χοροθεραπεύτρια. Αξιοποιείται τόσο η στρατοπεδική τέχνη όσο και η μεταπολεμική, είτε σχετίζεται με το Ολοκαύτωμα, είτε όχι. Διαρκεί μία ώρα και προτείνεται για μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, αλλά και στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.
  • Συνάντηση και συζήτηση με επιζήσαντες που αφηγούνται την εμπειρία του Διωγμού και τον τρόπο σωτηρίας τους. Οργανώνονται, επίσης, και συναντήσεις με απογόνους επιζώντων, που μιλούν για το πώς μεγάλωσαν στη βαριά σκιά της «ομηρείας» και της απώλειας των αγαπημένων τους προσώπων. Οι συναντήσεις αυτές διαρκούν περίπου 1,5 ώρα και συνιστάται να έχει γίνει προετοιμασία. Προτείνεται για μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Προβολές ντοκιμαντέρ

  • Προβολή ταινίας/ντοκιμαντέρ και θεματική συζήτηση. Τα ντοκιμαντέρ και οι ταινίες απευθύνονται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Η προβολή και η συζήτηση διαρκούν περίπου 1 ώρα. Το θέμα της ταινίας ή του ντοκιμαντέρ θα αποφασιστεί από κοινού με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς που θα επιλέξουν αυτή τη δραστηριότητα και μπορεί να είναι ένα από τα παρακάτω:
  1. Αποσπάσματα προφορικών συνεντεύξεων μέσα από το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του ΕΜΕ.
  2. Το ημερολόγιο (προβολή μαγνητοσκοπημένου θεατρικού δρώμενου ΕΜΕ) 2022 (21΄)
  3. Βραβευμένα ολιγόλεπτα (6΄) βίντεο για το Ολοκαύτωμα του μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας βίντεο σε συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου με το Υπουργείο Παιδείας.

Στην ιστοσελίδα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος έχει αναρτηθεί υποστηρικτικό υλικό για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης (27 Ιανουαρίου):

Εκπαιδευτική Πύλη ΕΜΕ

Στο πλαίσιο των νέων συνθηκών διαδικτυακής και ασύγχρονης εκπαίδευσης, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, δημιούργησε την ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΥΛΗ ΕΜΕ, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν μεταξύ άλλων:

Α. Την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης όπου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κατεβάσουν σχέδια  μαθήματων από τις παρακάτω θεματικές κατηγορίες

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα

 Ιστορική Πορεία

Ενεργή Πολιτειότητα

Β. Συλλογή αντικειμένων. Επιλεγμένα αντικείμενα από τις Συλλογές του ΕΜΕ σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

Γ. Η γωνιά των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για προσεχείς αλλά και παλαιότερες εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΜΕ, καθώς και για παλαιότερες μαθητικές εργασίες

Δ. Ψηφιακές εκθέσεις

Ε. Εικονική Περιήγηση Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

 Ψηφιακές Εφαρμογές

Ψηφιακή έκδοση

Ψηφιακό υποστηρικτικό υλικό για την τάξη

Το ΕΜΕ προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγό του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Οριέττα Τρέβεζα (τηλ. 2103225582, email: [email protected]). Επικουρικά, το ΕΜΕ διαθέτει ειδικές εκδόσεις και εκπαιδευτικά εγχειρίδια που παρέχονται ως επιπλέον υποστηρικτικό υλικό στους εκπαιδευτικούς. Ένας επικαιροποιημένος κατάλογος προτεινόμενου εκπαιδευτικού υλικού θα αναρτηθεί στις αρχές Ιανουαρίου στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του ΕΜΕ www.jewishmuseum.gr, όπου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερωθούν και για όλα τα νέα προγράμματα, τα σεμινάρια και τις δράσεις του ΕΜΕ.